Spominjam se svojih mladostniških let, ko smo začeli spoznavati svoje telo ter spolnost. Če smo imeli starejše prijatelje ali prijateljice so se nam ob njih porajala številna vprašanja, na katera smo želeli dobiti odgovor. A najverjetneje smo spraševali s previdnostjo in tudi s sramom, ki ga spolnost prebuja tudi, ko smo že odrasli. Kadar imamo težave v spolnosti kot odrasli velikokrat prav tako sprašujemo s previdnostjo in če želimo dobiti odgovor, moramo preseči svoj sram. Spolnost je namreč najbolj intimen del nas, ki ga delimo le s partnerjem. Kako naj bi torej svoje intimne težave delili tudi z drugimi, pa čeprav ima to posledice tudi v partnerskem odnosu?

(P.s.:  Še dobro, da imamo Mr. Googla in v tem primeru tudi stran Tančice intime kjer lahko dobimo takojšen odgovor na naše težave, brez da bi se potrebovali takoj izpostaviti.)

Tako sem od mojih starejših prijateljic že kot mladostnica velikokrat slišala, da imajo njihovi moški težave s prehitrim izlivom. Sedaj pa se s takšnimi težavami soočam tudi pri terapevtski praksi.

S to motnjo naj bi se spopadalo od 18 – 25 % moških. To vpliva na partnerski odnos, poleg tega pa lahko moškim povzroči tudi psihične težave.

Večina moških se v določenem obdobju življenja sooča s prezgodnjo ejakulacijo. Predvsem na začetku svoje spolne aktivnosti. Prezgodnji izliv se zgodi, ker se je v telesu nabrala seksualna napetost, ki se želi sprostiti prej, kot bi si moški (in tudi ženska) to želel(a). O motnji govorimo takrat, ko do izliva pride v času 2 – 3 minut ali manj od začetka penetracije. Če je težava kronična, lahko povzroči ogromno razočaranj v partnerskem odnosu.

Če ste iskali različne fizične vzroke in morda preizkusili tudi različne vedenjske tehnike, ki jih priporočajo seksologi in seksualni terapevti, vendar vaša težava še ni izzvenela, morda razlog tiči veliko globlje. Relacijski terapevti namreč težave v spolnosti povezujemo tudi s čustveno ravnjo. 

1. Skrivanje čustev pred partnerjem: zadrževanje čustev namreč povzroča napetost.  Če ste kdaj poskušali zadrževati smeh ali solze, potem veste, da to zelo boli. Enako boli zadrževanje čustev. Kadar skrivate čustva, to povzroči čustveno napetost in posledica je tudi napetost v telesu. Prezgodnji izliv lahko tako doživite, če zadržujete jezo, krivdo ali strah, medtem, ko imate spolne odnose. Ali pa če imate skrivnost, ki je niste zaupali.
Moški, ki se težko pogovarjajo ali izražajo svoja čustva (lahko so ta čustva tudi pozitivna, kot so ljubezen ali potreba po bližini) imajo težave zaradi prezgodnje ejakulacije.

2. Strah pred intimnostjo: prezgodnji izliv je morda način, kako se telo odziva na strah, da bi se med spolnimi odnosi s partnerico preveč zbližala. Če hitro doživite orgazem, to pomeni, da se vam ne bo potrebno preveč dolgo časa ljubiti.

3. Zgodovina spolne zlorabe: če ste bili spolno zlorabljeni, morda hitite skozi spolni odnos, da bi bilo čimprej konec, saj imate o spolnosti prepričanje, da je to nekaj grdega in pokvarjenega.

Predvsem je pomembno, da lahko ne glede na težavo v spolnosti o njej odkrito spregovorita. Kako vama je in kaj vse čutita tudi na drugih ravneh odnosa in ne samo pri spolnosti. Ko se bosta povezala in sprejela tudi na čustveni ravni, lahko izgine veliko težav, ki se kažejo na fizičnem nivoju.