Strah vedno povezujemo s slabimi izkušnjami, z dogodki, ki nam seveda niso bili prijetni. Če se spomnimo svojega otroštva, potem smo se verjetno bali prepirov med starši, slabih ocen, kritike, občutka da smo druge razočarali, da bo nekdo odšel in nas zapustil, mogoče celo kakšne krivice ali pa smo se bali, da bi dobili kakšno »vzgojno«.

Občutek strahu nas lahko zelo paralizira ali pa nam celo vzame svobodo. Postanemo ujetniki teh prepričanj, kaj se sme, kaj lahko, kaj zmoremo in česa ne. Postanemo ubogljivi in upamo, da bomo na ta način preprečili, da bi bil nekdo razočaran nad nami, upamo, da bomo dobili pohvalo, namesto kritiko, verjamemo, da imamo moč, da preprečimo najhujše in da nas bodo odrasli ljudje imeli radi in nas zavarovali. Noro. Strah, ki naj bi nas varoval pred nevarnostjo, govorimo o resnični življenjski nevarnosti (strah pred višino, medvedom, kačo), je postal konstanta naših odnosov. Zdaj se bojimo udarcev naših najbližjih, bojimo se razočaranja, bolečine, prizadetosti, izdaje, prevare, laži,… In kar je še huje, bojimo se uspeha, bojimo se verjeti in zaupati. Bojimo se ljubiti. Bojimo se lepih stvari. Postali smo ujetniki naših slabih izkušenj in prepričanj, ki so nam jih »vsadili« naši starši.

In čeprav nam mogoče uspeva, da spregledamo svoj strah, kadar smo v odnosu z nekom. Predvsem moški radi rečejo, da nič ne čutijo, da njih pa res ni ničesar strah. Vendar težko spregledamo vse simptome, ki vzniknejo v naših spalnicah. Kar naenkrat spoznamo, da se bojimo dotika, da se bojimo prevelike bližine, naše telo zamrzne in v postelji ležimo »kot hlod«. Strah nas je navezanosti in da bi doživeli prehiter izliv. Strah nas je, da nimamo popolnega telesa in da nas bo partner zapustil, ker ne bomo dovolj dobri.

Pa vendar neradi govorimo o otroštvu in o spolnosti. Raje govorimo o nečem, kar je lepo. Ker se bojimo, da ko bi končno nekomu zaupali naše strahove, bi se nam sogovorec smejal. Predvsem si želim, da bi čimprej spoznali, da smo prav VSI sposobni, vredni najboljšega, ljubezni, družbe, spoštovanja, uspeha, vere in zaupanja.