Občutljivost ni ravno beseda, s katero bi se ponašali v družbi. Običajno nam ni preveč všeč, če nas nekdo označi za občutljivo osebo. Saj to pomeni neko šibkost, celo rano, nekaj, kar so nam mogoče očitali, nas zasramovali ali spodbujali, naj ne bomo tako občutljivi, saj nam v življenju ja ni nič tako hudega.

Pri občutljivosti navadno pomislimo na nekoga, ki ga je nekaj globoko užalilo oziroma ga stvari velikokrat prizadenejo (včasih brez neke očitne povezave). Ali pa ga v okolici moti toliko stvari in se zdi, kot da se nenehno pritožuje. Tradicionalno ljudje s stavkom »Ne bodi no tako občutljiv!« naslavljajo pri drugem jokavost, užaljenost pa tudi prizadeto razburjenost. V tem stavku se skriva zahteva, naj se človek »spravi v red« in da mir s svojimi odzivi.

Pa vendarle občutljivost ni samo jokavost, užaljenost ali pa nerazumljiva prizadetost.

Na občutljivost oziroma senzitivnost je mogoče gledati iz več zornih kotov, saj se pojavlja v mnogih oblikah. Če bi jo morala ilustrirati, bi jo narisala kot bitje, ki ima eno telo, na telesu pa je nataknjeno mnogo različnih glav. Malce srhljiv primer, vendar dobro ponazori osnovno značilnost občutljivosti: je pravzaprav odzivnost na to, kar zaznamo.

Zadnjič smo na ovinkasti cesti, ki pelje od Tolmina do Idrije, že vsaj tretjič stali pred začasnim semaforjem, saj prenavljajo kar zajeten del cestnega odseka. Medtem ko sem hipnotično zrla v rdečo luč, sem v vzvratnem ogledalu s kotičkom očesa opazila gospodično, ki je bila v avtu za mano in je nekaj jezno mahala. Ni mi bilo čisto jasno zakaj, saj nismo mogli nikamor. Karkoli je že bilo, ko smo se ustavili pri naslednjem začasnem semaforju, je jezno prehitela vse štiri avtomobile v vrsti pred njo in pri rdeči luči zapeljala na zožen cestni odsek. Voznik pred njo si je privoščil buren žvižg in ji glasno ploskal skozi okno, medtem ko smo opazovali, kako jo je nasprotna stran čakala, saj je ovirala njihov prost prehod.

Je bila gospodična občutljiva, neučakana ali kaj drugega?

V najširšem pomenu je bila občutljiva na to, kar je zaznala okrog sebe. Njena razburjenost je govorila o tem, kako se jo je nekaj tako globoko dotaknilo, da je šla v nenavaden prekršek. Običajno smo navajeni, da takšnim osebam rečemo jezne, neučakane, celo agresivne ali arogantne. Pa vendar pod vsem tem leži neka osnovna občutljivost, čeprav je včasih to zadnja stvar, ki bi jo komu pripisali.

Občutljivost je v najširšem smislu res samo sposobnost našega telesa in naše zavesti, da zaznata svet in številne dražljaje okoli nas ter se na to odzoveta. Biti senzitiven in odziven na okolico je ključni del človekove inteligentnosti. In tudi občutljivost se je razvila različno pri ljudeh, tako kot se različno izraža med kulturami. Zato vas povabim, da greste v stanje raziskovalca oziroma raziskovalke in opazujete, kako se senzitivnost izraža na različne načine v svetu okoli nas.