Danes je bil zame poseben dan. Imela sem…lahko bi rekla ognjeni krst – kot psihoterapevtka. Takšna čast me še nikoli ni doletela. Izkušnja, ki me je preobrazila. Kako me ne bi. Iz takšne izkušnje namreč ne moreš priti nedotaknjen in nespremenjen.

Bila  sem deležna vpogleda v bolečino nekoga, ki si je želel vzeti življenje. Ki s svojo stisko ni zmogel zdržati in je želel odditi iz tega sveta. Doživela sem najmočnejšo intimo. Biti z grozno bolečino nekoga drugega, jo čutiti, ne pobegniti od nje in biti tam, da bo z njo zdržal tudi on. Takrat, ko je želel zaključiti svoje življenje, je bil s to grozno bolečino sam. Sedaj pa je poleg spustil tudi mene. K bolečini, ki je niti sam ni upal “pogledati v oči” in se z njo soočiti, kaj šele, da bi jo razkril nekomu drugemu. Tako sva tej bolečini dala glas, dala sva ji pomen in dala sva ji izkušnjo, da lahko z njo zdrži. In ne pobegne od nje. V  zaupnem terapevtskem odnosu.

Telo mora namreč čutiti, da je varen prostor in čas, da lahko bolečina pride “na svetlo luč”. Tako je ta bolečina prišla ven, na samo površje, in sva si jo lahko ogledovala z vseh zornih kotov, ter se je telo končno sprostilo in zadihalo prvič brez nje.

Vse kar sem lahko ob tem izrekla, je bilo: “Neverjetno pogumni ste. Večina ljudi svojo bolečino prekriva, se z njo ne sooča in z njo ne zdrži in jo tlači. Vi pa ste se s svojo bolečino soočili in z njo zdržali. S svojo bolečino ste bili brutalno intimni. Zdržali ste z njeno bližino. In hvala, ker ste toliko tvegali in vaš čustveni svet ter to bolečino podelili z menoj. V veliko čast mi je, da sem lahko bila del te izkušnje.”


Klient je rjovel, vpil, jokal, se zvijal od bolečin in stiskal mojo roko, da je bila bolečina bolj vzdržna. Ampak bil je s svojo bolečino in jaz sem bila z njim. Ni pobegnil in začel razmišljati o čem drugem ali govoriti o drugih ljudeh, kako so močni in kako gredo s podobno izkušnjo naprej v življenju. Od mene ni zahteval, da mu odgovorim na vsa njegova vprašanja in mu podam nasvete (kot so do sedaj delali drugi, sama kot terapevtka tega ne počnem). Bil je tam z bolečino zaradi katere si je želel vzeti življenje.  Če to ni pogum, potem res ne vem kaj je. 

 
Intimnost je sprejemanje,
intimnost je zaupanje,
intimnost je deljenje,
intimnost je soočenje.

Intimnost nas preobraža,
intimnost nas včasih tudi straši in zato tako radi hitro pobegnemo od nje. Ampak, če si dovolite biti intimni s svojo bolečino in s svojim partnerjem ste neizmerno pogumni.

Intimnost je za pogumne ljudi.