Nekateri dojemamo spolnost kot zbliževanje, predajanje in skupni čas, ki nima nobenega končnega cilja in je fokus zgolj na trenutnemu uživanju. Medtem pa drugi dojemajo spolnost kot težek preizkus in ocenjevanje tega ali so sploh dovolj dobri. Pomislimo na nekoga, ki je tik pred tem, da se bo ljubil z lepo žensko. Na moškega, ki je v življenju prejel veliko kritik in v sebi ves čas nosi negotovost, če bo kdaj za koga dovolj on, takšen kot je. Če se lahko vsaj malo vživimo v njegovo doživljanje, potem razumemo, da je to moški, ki je na težki preizkušnji. Bo tokrat dovolj? Bo zadovoljil to žensko? Se bo izkazal ali bo ponovno izvedel, da ne glede na to kako se trudi, še vedno ni dovolj. In ko te misli postanejo del njega, se jih ne da tako hitro znebiti. Te misli načnejo mirnost, samozavest, kradejo pogum, odločnost, sproščenost in veselje. 

 

1. KAJ SE DOGAJA IZVEN SPALNICE?

Je vaše življenje mirno, polno podpirajočih odnosov, v katerih se zavedate, da boste sprejeti ne glede na to kaj storite? Ali pa imate občutek, da ste ves čas pod stresom? Vas ocenjuje šef, kritizira vaš partner, vas starši še vedno pokličejo, da vam povejo kako so nezadovoljni in je občutek, kot da vsa vaša okolica ves čas nekaj pričakuje od vas? Se sploh lahko ob kom zares sprostite in zadihate? Imate vsaj kje občutek, da boste vedno sprejeti, ne glede na to, kakšni ste?

V življenju pač potrebujemo tudi takšne odnose, kjer se počutimo vredni, pomembni. Iz teh odnosov črpamo moč, da se soočimo še z ostalimi področji našega življenja. Če takega odnosa ni, potem verjetno bežimo v alkohol, cigarete, droge, itd., da bi se vsaj malo odpočili, čeprav je to način, s katerim nezadovoljstvo naših bližnjih verjetno samo še poglabljamo.

NASVET: Poskušajte urediti svoje odnose, se soočiti s stresorji in če se le da, izločiti kakšno napetost iz vašega življenja. Pomaga lahko tudi kakšna telovadba, hobi za vašo dušo, meditacija.

 

2. IZLOČITE NAPETOST IZ SPOLNOSTI

 

Ko se zavemo, da nam spolnost ne prinaša več zadovoljstva, pač pa stres, ki bi se mu najraje izognili, je prav, da se ustavimo. Spolnost naj bi bila sproščena, namenjena je predajanju en drugega, zbliževanju. Če pa v spolnosti ne uživamo, je to za nas še dodatna obremenitev. Prav tako ne spoštujemo partnerja, če od njega pričakujemo, da bo sproščen, medtem ko bomo mi napeti. Pri spolnosti naj bi opazila en drugega, ne pa bila obremenjena vsak s svojim svetom.

NASVET: Pogovorite se s partnerjem in se mogoče za nekaj dni izognita spolnosti. Po nekaj dneh pa poskusite v spolnost vstopiti na drugačen način. S partnerjem poskrbita za romantično vzdušje, za dolgo predigro, za uživanje en ob drugemu, brez poudarka na orgazmu. Vnesita v spolnost veselje in sproščenost. Kupita si kakšno igro, prižgita si glasbo, ki vaju nasmeji, sprosti in poveže. Vzemita si čas za vaju, vajini telesi, vajino intimo. Mogoče se lahko celo načrtno dogovorita za teden brez orgazma.

 

3. POZABITE VSE, KAR VESTE O SEKSU

 

Bolj kot smo negotovi sami vase, bolj se trudimo napredovati. Kot bi želeli čimprej zakriti naše pomanjkljivosti, da jih drugi ne bi opazili. Spolnost in intima zahtevata ranljivost, ne pa znanje. Spolnost zahteva sproščenost, ne pa ocenjevanje. Vse naše prejšnje izkušnje, vse kar smo se o spolnosti naučili v šoli, knjigah ali na internetu, ne šteje nič, če se ne znamo povezati s partnerjem pred nami. Namreč tisto, kar smo prebrali na internetu, lahko velja za množico ljudi, ne pa nujno tudi za vašega partnerja. Bolj pomembno je, da si upata stvari povedati, se poslušati in da se učita en ob drugem. Vidva sta tista, ki sestavljata vajino intimo in samo vajine izkušnje iz tega odnosa štejejo.

NASVET: Ni lahko nekomu, ki ga imamo radi, priznati, da nečesa ne znamo, se bojimo, nismo dovolj dobri in prepričani, če jih lahko osrečimo na način, kot si želimo. Ampak prav to priznanje vama lahko prinese zbližanje, ki ga potrebujeta. Prav na takšen način lahko dobite izkušnjo, da ste sprejeti prav takšni kot ste, z vsemi strahovi vred.

 

4. ZNEBITE SE ODGOVORNOSTI

 

Naša negotovost se zdi pogojena s partnerjevim zadovoljstvom. Občutek imamo, da če bomo zadovoljili partnerja, da bo to pomirilo našo nesamozavest. Ampak naš občutek nesamozavesti je globlji in zelo verjetno ga ne čutimo samo ob partnerju. Res je, da smo odgovorni za naš občutek, za vsa svoja čutenja, iskrenost, da pomirimo svojo napetost, ampak nismo in ne moremo biti odgovorni za partnerjevo počutje. Namreč lahko se še tako potrudimo, izkažemo, pa vendar nimamo zagotovila, da bo partner potem res zadovoljen. Če je naš partner nekdo, ki je ves čas nezadovoljen, se ves čas pritožuje in je popolnoma nesrečen v svojem življenju, potem bo verjetno nezadovoljen tudi ob nas, ne glede na to, kaj bomo naredili.

NASVET: Poskusite razmejiti vaš notranji svet od partnerjevega. Super je, da si želite ugotoviti od kje vaš občutek nesamozavesti izvira, zakaj se niste nikoli naučili zaupati sami vase, ni pa vam treba, da se navadite tudi na vse partnerjeve »muhe« in jim poskušate za vsako ceno ugoditi.

 

5. POSKUŠAJTE SPREJETI VSAKO IZKUŠNJO SAMO KOT DOŽIVETJE

 

Če se izogibamo spolnosti ali pa drugim našim strahovom, potem v nas raste odpor do njih (izjema so posledice spolnih zlorab). Spolnost ni vedno samo odlična. Vsak dan in doživetja v dnevu, vplivajo na našo spolnost. Mogoče bomo en dan seksali bolj grobo, naslednjič bolj nežno, hitro, počasi, v eni pozi ali pa mnogih…
Spolnost nima recepta. Nekaj kar ste doživeli včeraj, v čemer ste uživali ali pa je užival vaš partner, bo mogoče danes popolnoma zavračal. Kako torej biti odličen ljubimec/ljubimka, ko pa se pravila vsak dan znova spreminjajo?

NASVET: Poskusite vsako spolnost dojemati, kot povsem novo, enkratno doživetje, pa čeprav vedno z istim partnerjem. Pomembna je globina, povezanost med vama, vajino zaupanje, da si lahko povesta kaj vama paše in kaj ne. Vsaka opomba, kaj komu ne paše, pa je le preizkušanje kako se vajini telesi odzivata danes. To ni kritika, da ste vi slabi. Pravzaprav je odličen tisti, ki si dovoli slišati in sprejeti tudi vse tisto, kar nam ne ustreza in pri tem ni užaljen.

Želim vam večere polne užitke in preizkušanja vedno novih doživetij.